Най-фантастичният плаж в България, тайната на северното Черноморие, неповторимо, райско местенце

...
Най-фантастичният плаж в България, тайната на северното Черноморие, неповторимо, райско местенце
Коментари Харесай

Кой ще спаси най-фантастичния плаж в България?

" Най-фантастичният плаж в България ", " тайната на северното Черноморие ", " неповторимо, райско местенце " - из обществените мрежи можете да прочетете най-невероятните похвали за един съвсем незнаен плаж: към километър дългия лиман със дребен, златист пясък, който се простира сред курорта " Албена " и село Кранево, в предпазената зона на естествения резерват " Балтата ", споделя Александър Андреев за " Дойче Веле ".

От локалните можете да чуете какви ли не истории за туристическите и бизнес апетити по повод на забележителния плаж, принадлежащ към резервата. Факт е обаче, че той е оживял и до момента - див, непокътнат и съвсем необитаем. Собственик на плажа е Министерството на туризма, а собственик - " Албена ".

Този оцелял натурален плаж дължи неповторимия си шанс освен на предпазения статут на " Балтата ". Просто до плажа доста мъчно можеш да се добереш с автомобил, а мързеливият черноморски турист обикновено обича да просне пешкира си най-вече на 50 метра от колата. Хората и бизнесът до момента са пощадили северната перла. Но не и естествените стихии. Особено през миналия летен сезон ситуацията съществено се утежни. Ето какво споделя един човек, отдаден във всички секрети на " Балтата ": Красимир Стоянов, който от 35 години е избавител там.

" Река Батова стартира да се разлива към самата " Балта ", заля резервата, подрови плажа - и доста мъчно ще се върне може би в коритото. Ние сигнализирахме, идваха на оглед, дори служебният министър на туризма идва и оглежда. Казаха, че ще създадат проекти за деяние, с цел да може да се избави природата, само че за жалост тук двете реки се събират на самия плаж. И тъй като брегът е висок, те започнаха да изяждат дюните ", казва Стоянов.

Спасителят Красимир Стоянов е подписал и втори, спомагателен контракт с " Албена " и след работното си време на спасителската вишка се грижи за чистотата и хигиената в близост. Поставил е десетина 200-литрови варела за отпадък, които опразва, а след това извозва боклука с високо проходимата си кола. Всичко наподобява леко примитивно и неподготвено, само че това акцентира естественото обаяние на мястото. Красимир счита, че непременно би трябвало да се оправи пътят през " Балтата ", с цел да бъде наличен плажът за повече туристи. Но дали пътят е легален? И дали възобновяване му не е нож с две остриета? Сива зона…

И още нещо забавно за този плаж: той на практика е нудистки. Плажуващите, които са се настанили много рехаво на първокласните 20-30 метра едни от други, неведнъж са голи. Красимир Стоянов изяснява:

" Ние се стараем да има плаж и за нудистите, и за елементарните плажуващи. Мисля, че по правилник плажът не е безусловно нудистки, само че той си съществува още от трийсет и какъв брой години, откогато аз съм тук избавител. На доста хора им харесва и го посещават всяка година едни и същи туристи. "

Част от тези туристи са германци - последователи на обичайния немски натуризъм и нудизъм. Привлича ги обаче освен плажът, само че и резерватът зад плажа: 200 хектара дива природа, където вирее неповторимото блатно кокиче, паралелно с още 260 типа растения, 36 типа бозайници, 15 типа земноводни, 16 типа риби и над 180 типа разнообразни птици.

Черноморският сезон завършва, а оцеляването на неповторимия плаж не е несъмнено. Дали притежателят му, Министерството на туризма в София, ще поеме самодейността да избави това място от ерозията?
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР